17. tammikuuta 2012

Miehen vuoro

Tänään oli miehen vuoro häätää mut keittiöstä ja hoitaa päivän kokkailut. Ja kun miehen kokkailut pakkaavat paisua aina aika massiiviksi, on mulla huomennakin kokkausvapaa päivä. En mä valita. Ruoka oli nimittäin oikein hyvää. Miehen mielestä olisi kuulemma voinut olla parempaakin. Onkohan se vaatimaton kokki vai pieni perfektionisti, joka siellä vaatii parempaa sapuskaa. Hauska seurata, kun mies ottaa keittokirjan eteensä, mutta eipä tuo taida siihen vilkaista kertaakaan, vaan soveltaa ruoat oman mielensä mukaan. Tänään meille tarjoiltiin possua kiinalaisittain.

Wagneria kiinalaisittain

400g marinoimatonta porsaan suikalelihaa
Marinadi:
2rkl punaviiniä
5rkl soijaa
reilu 3rkl maizenaa
2rkl ruokokidesokeria
2rkl valkosipulimurskaa tai n.5-6 valkosipulinkynttä murskattuna
1rkl chiliöljyä (voi laittaa enemmänkin)
n.1tl kiinanpippuria (tunnetaan myös sichuaninpippurina)
n.1tl pippurisekoitusta
2tl kiinalaista mausteseosta
Paistamiseen:
maapähkinäöljyä
Lisäksi:
150g kukkakaalta
100g sokeriherneenpalkoja
1tlk herkkusieniä
1tlk viipaloituja vesikastanjoita
2 sipulia
2rkl punaviiniä
5rkl soijaa
1dl vettä

  Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Laita lihat marinadin sekaan ja anna marinoitua huoneenlämmössä tunnin verran. Valmistele lihan marinoituessa kasvikset. Huuhtele kukkakaali ja irrota kaalista noin sormenpään kokoisia kukintoja. Viipaloi sipulit. Valuta sienet ja huuhtele vesikastanjat. Huuhtele herneet ja poista ruoti halutessasi.
  Kuumenna öljy wokkipannussa. Pannun pitää olla tosissaan kuuma. Paista lihoja kuumalla pannulla niin että saavat vähän väriä eli minuutin pari. Kaada lautaselle. Lisää öljyä, kuumenna pannu ja kaada vihannekset pannulle. Paista vihanneksia 2-3 minuuttia. Lisää lihat pannulle vihannesten joukkoon. Kaada sekaan viini, soija ja vesi. Kuumenna. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa riisin kanssa.

Kasviksia ei kannata paistaa liian kauaa, ettei ne mene mössöksi. Näissä wokkijutuissa on just parasta kasvisten rapeus ja se, että ne maistuukin joltain. Ja tässäkin ruoassa voi vaihdella kasviksia mielensä mukaan.


Ihan toimettomana mä en osannut olla. Innostuin tekemään pannukakkua paistettujen omenoiden kera. Oikeastaan tarkoitus oli vaan päästä eroon kermapurkista ja omenoista, joiden parhaat päivät alkoivat olla jo ohitse. Pannukakusta tuli suorastaan muhkea ja kauhulla jo seurasin, että pysyykö pannari pellillään. Pysyi se onneksi. Omenoita olisi voinut paistaa enemmänkin, mutta kun ei talosta löytynyt kuin kaksi kappaletta. Enkä mä jäätelöstäkään olisi pahastunut. Onneksi tyttö muisti kaapissa majailevan vaahterasiirapin ja loraus sitä kruunasi pannari-omenajälkkärin.

Kermainen pannukakku

5dl maitoa
5dl kermaa
4 kananmunaa
1tl suolaa
3rkl sokeria
4,dl vehnäjauhoja
Pellille:
25g voita tai margariinia
Tarjoiluun:
hedelmiä, jäätelöä, vaahterasiirappia, hilloa, marjoja, tms.

  Kaada kulhoon kerma ja maito, lisää kananmunat, jauhot, suola ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota puolisen tuntia jääkaapissa.
  Laita uunipannulle leivinpaperi. Sulata rasva ja voitele leivinpaperi rasvalla. Kaada taikina pannulle. Paista pannaria 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Voi leivinpaperilla ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta antaa oman hyvän makunsa pannarille.

Paistetut omenat

2 omenaa
1-2rkl voita
1rkl sokeria

  Kuori ja kuutioi omenat. Sulata voi pannulla ja anna sen hieman ruskistua. Lisää omenakuutiot. Paista käännellen, kunnes pehmenevät. Lisää sokeri ja jatka paistamista, kunnes saavat hieman väriä. Halutessasi voit maustaa ripauksella kanelia. Tarjoa kuumina.


Eli se siitä mun toistaiseksi kevyemmästä tai paremminkin herkuttomasta ruokavaliosta...

2 kommenttia:

  1. myös ne makusiirapit toimii mainiosti lättyjen/pannarin kanssa, wink wink :) juuri eilen eräs palloilija toivoi että paistettais lättyjä ja laitettais päälle pähkinäsiirappia :)

    VastaaPoista
  2. Ai niin ne siirapit! Hyvä kun muistutit. Onneksi pannaria jäi vielä pikkuruinen pala. Täytyy siis rohmuta se ja kokeilla niitä makusiirappeja :)

    VastaaPoista