8. toukokuuta 2013

Tavallisen tyypin tavalliset eväät - omenapiirakkaa ja kyljyksiä

Hieman nahistuneet omenat ja kuivahtanut hiivakikkare ei sinällään kuulosta houkuttelevalta, mutta kelpasivat vallan mainiosti omenapiirakkaan. Tämäkin Pirkasta ylös raapustettu ohje on kummitellut mapeissani jo hyvän tovin, mutta aina se on ohitettu nopeasti täytteeseen tulevan mantelimassan takia. Mantelimassa itsessään ei maistu kovin kummoiselta, mutta piirakkaan se tuo mukavan maun ja tekee piirakasta jotenkin mehukkaampaa. Ainakin lämpöisenä tämä piirakka oli oikein hyvää. 

Omena-marsipaanipiirakka

2,5dl omenamehua tai maitoa
25g hiivaa tai 1pss(11g) kuivahiivaa
1dl sokeria
0,75tl suolaa
1tl kardemummaa
0,5 kananmunaa
100g voita tai margariinia
7-8dl vehnäjauhoja
Täyte:
1pkt(150g) mantelimassaa
4(n.750g) omenaa
Pinnalle:
1rkl sokeria
1tl kanelia
50g voita
Voiteluun:
0,5 kananmunaa

   Lämmitä neste kädenlämpöiseksi tuorehiivalla leivottaessa tai 42-asteiseksi kuivahiivaa käytettäessa. Liuota hiiva nesteeseen tai lisää kuivahiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja puolikas kananmuna. Alusta loput jauhot taikinaan vähitellen. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
  Valmista sillä aikaa täyte. Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi. Kuori ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään.
  Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat leivinpaperin päällä pyöreiksi levyiksi (halkaisija noin 30 cm). Voit tehdä myös yhden ison piirakan. Levitä pohjien päälle mantelimassa ja omenat. Kohota hyvin. Ripottele omenien päälle kaneli-sokeriseosta ja pieniksi kuutioiksi leikattu rasva. Voitele reunat lopulla munalla.
 Paista 225-asteisen uunin keskitasolla 10 - 13 minuuttia.


Ohje päivän ruokaan löytyi jälleen kerran nostalgiakorttilaatikon kätköistä. Possunkyljykset runsaalla sipulilla on vaan aika nam. Ulkonäkönsä puolesta ruoka ei todellakaan kuulu niiden kauniimpien joukkoon, mutta maullaan päihittää kyllä monet hienommat väkerrykset. Kyljykset yleensäkin kuuluu niihin ruokiin, joita tulee tehtyä aivan liian harvoin.

Sinappikermalla höystetyt porsaankyljykset
(4ann.)

4-6 porsaankyljystä
vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
2rkl voita tai margariinia
3 keskikokoista sipulia
2rkl viinietikkaa
1dl lihalientä (laitoin vettä ja teelusikallisen lihafondia)
sinappia
2dl kermaa

  Leikkaa kyljysten rasvareunaan 2-3 viiltoa ja nuiji niitä kevyesti. Kääntele ne suolalla ja pippurilla maustetuissa vehnäjauhoissa.
  Ruskista rasva paistinpannussa ja paista kyljyksiä 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta. Kääntele niitä usein paistumisen aikana, niin ne pysyvät mehevinä. Paista kyljykset täysin kypsiksi, mutta ei kuiviksi.
  Nosta kyljykset lämmitetylle vadille ja pidä ne kuumana. Ruskista silputut sipulit paistinrasvassa (lisää tilkka öljyä tarvittaessa). Lisää etikka ja lihaliemi sekä sinappia maun mukaan. Keitä sipuleita hetkinen, ota pannu syrjään ja lisää kerma sekä suolaa tarpeen mukaan. Itse kuumensin kastiketta vielä hetken kerman lisäämisen jälkeen. Kaada kuuma kastike kyljysten päälle tai tarjoa erikseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti