15. toukokuuta 2013

Pancake Dreams - juttuja herasta makkararisoton kera

Mun aamullisen juustokokeilun seurauksena täytyi keksiä käyttöä reilulle parille litralle heraa. Osanhan voisi tietysti pakastaa, mutta pakastimet ovat niin täynnä, etten sinne saa mahtumaan enää yhtikäs mitään. Osa herasta päätyi sämpylöihin, osa pannariin. Sämpylöiden ohjeen löysin Pirkasta, pannariohje on mun vakio-ohje, jonka alkuperää en enää muista. Ohje muuttuukin aina mielen ja käyttötarkoituksen mukaan. Juustosta kertoilen myöhemmin, jahka näen mitä siitä tulee.... 

Sämpylöistä tuli mukavan pehmoisia ja oikein hyviä. Varmasti vedestä tehtynäkin ovat ok. Taikina kannattaa jättää pehmeäksi ja ainakin mulla tuo 11 desiä jauhoja riitti vallan mainiosti.

Pähkinäsämpylät
(20-24kpl)

5dl heraa tai vettä
50g hiivaa
1dl rouhittuja pähkinöitä (mulla cashew- ja hasselpähkinä)
0,75dl hunajaa
0,5dl rypsiöljyä
1,5tl suolaa
11-12dl 3-viljan sämpyläjauhoja

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen neseeseen. Lisää pähkinärouhe, hunaja, öljy, suola ja vähitellen sämpyläjauhoja. Alusta taikina tasaiseksi ja pehmeäksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
  Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 20-24 palaan. Pyörittele palat sukkulan muotoon, jauhoja apuna käyttäen. Kohota pähkinäsämpylät lämpimässä paikassa liinan alla.
  Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.




Herasta tehty pannukakku oli aika jännän makuista. Ei pahaa, mutta hassua. Maistoin alkuun vain ihan sellaisenaan, illalla voi kaivaa kaapista hilloja kaveriksi. Vähän vaaleaksi ja lättänäksi tuo jäi, mutta se ei haittaa.

Pannukakku herasta

4 kananmunaa
8dl heraa (tai maitoa)
3,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1rkl sokeria
1tl kardemummaa
(50g voita sulatettuna)

  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää puolet maidosta ja vehnäjauhot. Vatkaa tasaiseksi. Lisää loput maidot, sokeri, suola, kardemumma ja sulatettu voi. Rasvan voi jättää pois jos haluaa.
  Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Kypsennä 225- asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia tai kunnes pannukakku on hyytynyt ja pinta kauniin ruskea.




Kun helpot ja nopeat arkiruokaohjeet on ainakin meikäläiselle tervetulleita, niin laitetaan vielä Seuran suuresta ruokakirjasta poimittu makkararisoton ohje jakoon. Makkaraa vaihtelemalla tästä saa tehtyä mieleisensä. Itse käytin tällä kertaa juustolenkkiä, että ruoka kelpaisi ipanoillekin. 

Makkararisotto

400-500g makkaraa maun mukaan
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1rkl öljyä
2dl pitkäjyväistä riisiä
5dl vettä
0,5-1 lihaliemikuutio
1pss herne-maissi-paprikaa
tuoreita yrttejä maun mukaan

  Ruskista kuutioitu makkara pannulla omassa rasvassaan. Siirrä kuutiot lautaselle odottamaan. Hienonna sipuli ja valkosipulit ja kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla. Lisää riisi ja anna sen kuullottua. Lisää vesi ja liemikuutio ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä kannen alla 15-20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.
  Sekoita herne-maissi-paprika ja makkarakuutiot kattilaan ja kuumenna ruoka. Mausta maun mukaan tuoreilla yrteillä.




4 kommenttia:

  1. Ihanan pehmoisen näköisiä sämpylöitä!:) Mieli tekisi kovin leipoa jotain. Kun vain olisi aikaa, mutta pihatyöt kutsuu.

    VastaaPoista
  2. Ootko koittanut tehdä ricottaa? Helppoa ja tosi hyvää juustoa kotikokkailuihin.

    VastaaPoista
  3. En oo tehnyt itse. Löytyykö sulta jotain hyvää ohjetta?

    VastaaPoista
  4. Joo,löytyy. Mä kaivan sen huomenna. Tarkoitus olis tehdä itekin :) mut laitan sen sulle

    VastaaPoista