3. syyskuuta 2014

Too many fish in the soup - herkullinen kuhakeitto

Oman maan perunat ja herkullinen kuha pääsivät tänään samaan soppaan. Muu perhe ei kilju riemusta tällaisten ruokien suhteen, mutta minä voisin syödä kalakeittoa vaikka kuinka! Etenkin tällaista, jossa liemi on keitetty perkeistä ja keitto suurustettu, jolloin se tuntuu aivan kermaiselta, vaikkei kermaa ole nähnytkään. Yleensä keittelen kalakeitot oman mieleni mukaan, mutta tällä kertaa kaivoin ohjeen ruokaohjemapeistani. Jonkin lehden sivuilta tämä on todennäköisesti poimittu, mutta en enää muista että minkä. Kuhan tilalla voi käyttää mitä tahansa kalaa, vaikka sitten haukea, jos siitä tykkää. 
Kuhakeitto

1 (n.500g) kuha perattuna ja fileoituna (säästä pää ja ruodot)
7dl vettä
tillinoksia
1,25tl suolaa
10 kokonaista maustepippuria
600g varhaisperunoita
2-3 porkkanaa
1 iso sipuli (varsineen)
4dl maitoa
1,5rkl vehnäjauhoja
0,5tl sokeria
(sipulin vihreät varret)
tilliä hienonnettuna

  Poista kalasta kidukset ja huuhtele pää, selkäruoto ja evät. Pane perkeet tilavaan kattilaan. Mittaa päälle vesi. Lisää tillinvarsia ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä hiljalleen noin 25 minuuttia. 
  Harjaa perunat ja kuori porkkanat. Leikkaa perunat pieniksi kuutioiksi ja porkkanat lanteiksi. Hienonna sipulin valkoinen osa (ja leikkaa varret ohuiksi renkaiksi).
  Siivilöi kalaliemi tilavaan kattilaan. Lisää suola, pippurit, perunat, porkkanat ja hienonnettu sipuli. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. 
  Leikkaa fileet haarukkapaloiksi. Nosta palat perunoiden päälle. Jätä maidosta 1dl ja lisää loput keittoon. Kuumenna kiehuvaksi.
  Vatkaa vehnäjauhot ja 1dl kylmää maitoa tasaiseksi seokseksi. Sekoita kiehuvaan keittoon. Lisää sipulinvarret, jos niitä käytät ja anna hautua noin 5 minuuttia. Lisää tarvittaessa hiukan vettä tai maitoa. 
  Tarkista keiton maku ja lisää halutessasi suolaa ja hiukan sokeria. Viimeistele keitto hienonnetulla tillillä. Tarjoa ruisleivän kera.
  

1 kommentti:

  1. Kalasopasta tulee kyllä niiiiiiin hyvää, kun keittää itse tuon liemen! Tykkään!! Meillä on tänä vuonna tullut tosi huonosti kuhaa, kuhakeittokin on siis jäänyt tekemättä. Pari kertaa ollaan paistettu kuhaa ja siinä se...
    Onneksi vedet alkavat pikkuhiljaa olemaan jo kylmiimään päin ja isäntä saa lähteä taimenta narraamaan! ;)

    VastaaPoista