23. syyskuuta 2014

It's a Great Big Brownie Smile - herkkusuiden suloiset pikkubrowniet

On kyllä todella "harmillista", kun keittokirjahaasteen puitteissa jouduin kaivamaan hyllystä "Kuppikakut"- kirjan ja leipomaan jotain. Ensin ajattelin, että muut saa hoitaa syömäpuolen, mutta lopputulos oli se, että löysin itseni kaapimasta taikinakulhoa viimeiseen taikinanokkoon saakka. Hah... Minä ja mun itsehillintäni.... Mutta jos taikinassa on paljon tummaa suklaata ja pähkinöitä, niin onhan se silloin varsinainen terveyspommi, eikös olekin? Sen sokerin ja rasvanhan voi aina jättää huomioimatta. Vaikka ei tuo yhtälö taida aivan noin toimia, valitettavasti...

Kirjasta päätin testata Brownie-kuppikakkuja, jotka tosin nimeäisin paremminkin mini-brownieiksi tai muffinsseiksi, sillä näistä puuttuu kuppikakuille tyypillinen kuorrutus. Tämä on siitä kätevä ohje, että leivinjauhetta ei tarvita. Paistoajan kanssa tosin oli ongelmia, sillä mun uunissa tuo 30 minuuttia oli vähän liikaa. Siksi näistä tuli vähän liiankin kovia pinnastaan. Ehkä olisi kannattanut kurkata uuniin hieman aiemmin, eikä luottaa pelkästään kelloon. 

Kirja itsessään on täynnä aivan ihania kuppikakku- ja muffinssiohjeita ja melkein kaikki ovat kokeilemisen arvoisia. Kirjasta on joitakuita ohjeita jo testattukin ja samalla on tullut esiin kirjan yksi huono puoli. Liekö sitten alkuperäisen kirjoittajan, kääntäjän tai oikolukijan erheitä, mutta kirjassa on todella paljon epätarkkuuksia. Useammasta ohjeesta on aineksien kohdalta puuttunut joku oleellinen aine ja määrä, joten aikalailla soveltamiseksi on ohjeiden testailu mennyt. Vähemmän leiponeelle joidenkin ohjeiden toteuttaminen voi siis olla haasteellista. Hyvänä esimerkkinä on muksujen testaama suklaasydänmuffinssit, joiden ohjeesta puuttui kokonaan sokeri. Likat eivät itse olisi osanneet sokerin määrää arvioida, joten ilman apua olisi leipominen hankaloitunut. Sinänsä harmillinen ominaisuus muuten niin kivassa kirjassa. Lisäksi ainekset on merkitty lähes poikkeuksetta grammoina, joten keittiövaaka on leipoessa tarpeen. Silti tämä saa edelleen pysytellä hyllyssäni.




Brownie-muffinssit
(12kpl)

225g tummaa suklaata paloiteltuna
85g pehmeää voita tai margariinia
2 isoa kananmunaa
200g fariinisokeria
1tl vaniljauutetta (tai -sokeria)
140g vehnäjauhoja
75g saksanpähkinöitä hienoksi pilkottuna

  Kuumenna uuni 180 asteeseen. Aseta muffinipellille 12 paperivuokaa. 
  Mittaa kattilaan suklaa ja voi ja kuumenna vähitellen ja koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sulanut. Nosta kattila pois lämmöltä ja hämmennä tasaiseksi. Anna jäähtyä hieman.
  Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja fariinisokeri isossa kulhossa ja lisää vaniljauute. Siivilöi joukkoon jauhot ja kääntele ne varovasti seokseen. Lisää lopuksi pähkinät ja sekoita taikinaan.
  Lusikoi taikina paperivuokiin. Paista kuumassa uunissa (25-)30 minuuttia, kunnes muffinssit tuntuvat koskettaessa kiinteiltä, mutta ovat vielä keskeltä pehmeitä. Siirrä ritilälle ja anna jäähtyä.



2 kommenttia:

  1. Oivoi... Luin juuri äsken suklaapostauksen toisesta blogista ja nyt tämä. Tässä saa käyttää koko tahdonvoimansa, ettei lähde kölppäämään kaapeista jotain hyvää... Kivaa viikkoa kaimaseni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kyllä sua nyt koetellaan :) Välillä kyllä vaatii melkoista itsehillintää, kun toisten blogeissa vilisee toinen toistaan ihanampia leivonnaisia. Yritä siinä sitten vähentää herkkujen määrää... :D

      Oikein ihanaa viikkoa myös sulle!

      Poista