26. syyskuuta 2014

Waiting for the meat! - Kääpiölinnan pitkään muhitettu liha-sienipata

Ulkona vallitseva kylmä, syksyinen keli ja kesken oleva lämmitysjärjestelmän remontti on aika huono yhdistelmä. Tuvassa on melkoisen viileä, joten on syytä kaivaa villasukat jalkaan ja polttaa puuta niin hellassa kuin pystymuurissakin. Siinä tupaa lämmittäessä syntyi samalla syksyinen liha-suppilovahveropata, joten ei mennyt hellan lämmöt ihan hukkaan. Etenkin tuo puuhellan tuoma lämpö on jotain aivan ihanaa. On kiva tulla kylmästä eteisestä köökin puolelle, kun lämpö oikein paiskautuu päin naamaa. Tänään pitäisi rempan olla vihdoin valmis ja saadaan tupa lämpimäksi pattereiden voimin. 

Lihapataan laitoin vähän kaikkea, mitä kaapista sattui löytymään. Serkultani saadut kuivatut suppilovahverot toivat pataan mukavaa metsäistä makua ja kaljamallasuutteesta saatiin oma, maltainen arominsa. Kaiken kaikkiaan pata oli puu-uunissa viitisen tuntia, joten liha suorastaan suli suuhun. Lihaa tässä oli 1,5 kiloa, joten pataa saadaan syödä vielä päivän tai pari. Kun kerran hellaa lämmittää, on turha tehdä mitään olemattoman pieniä sapuskamääriä, kun samalla vaivalla saa helposti enemmänkin. 




Kääpiölinnan syksyinen sieni-lihapata

600g naudan sisäpaistia
900g possun kassleria
öljyä ja voita paistamiseen
3-4rkl vehnäjauhoja
2tl suolaa
1-2dl kuivattuja suppilovahveroita
2dl vettä sienten liottamiseen
3 suurta sipulia
1pss(35g) mallasjuomauutetta
7dl vettä
10 maustepippuria
6 kuivattua katajanmarjaa
2 laakerinlehteä

  Ota lihat ainakin tuntia ennen valmistamista huoneenlämpöön. Laita suppilovahverot kulhoon ja lisää päälle 2 desiä vettä. Anna turvota huoneenlämmössä. Leikkaa lihat reiluiksi kuutioiksi. Kuumenna pannu ja lisää siihen voita ja öljyä. Pyörittele lihakuutiot vehnäjauhoissa ja ruskista useassa erässä kuumalla pannulla. Lisää tarvittaessa öljyä ja voita. Nosta ruskistetut lihat pataan ja mausta suolalla. 
  Leikkaa kuoritut sipulit reiluiksi lohkoiksi ja paista hetki lihoista irronneessa rasvassa. Kaada sipulit pataan. Lisää pannulle pari desiä vettä ja sekoita joukkoon mallasjuomauute. Sekoita pohjaa myöten ja kaada neste pataan. Lisää pataan suppilovahverot liotusvesineen, mausteet ja loppu vesi. 
  Peitä pata kannella ja kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 3-4 tuntia tai kunnes lihat ovat kunnolla mureita. Halutessasi jätä vielä tunniksi pariksi jälkilämmölle. 
  Tarjoa perunoiden ja punajuurien kanssa. 

Lopuksi täytyy vielä kiittää Elämää Koivurannassa-blogin Nannea loistavasta ideasta, jonka röyhkeästi ryöväsin. Nanne oli alkanut kokoamaan blogiinsa reseptiarkistoa, johon kirjaa kaikki blogistaan löytyvät reseptit aakkosjärjestyksestä ja laittaa samalla linkin kyseiseen reseptiin. Tuo on kyllä loistava tapa käydä läpi blogin reseptejä! Tästä innostuneena minäkin aloin moista luetteloa kokoamaan. Ottaa vaan aikaa, että kaikki ohjeet saan sinne kirjoitettua, mutta hiljaa hyvä tulee. Kunhan saan listaa vielä vähän pidemmälle, ilmestyy se tuohon oikeaan reunaan Kääpiölinnan menun alapuolelle....

P.s Paitsi että siirsikin koko roskan tuonne ylös otsikon alle.

4 kommenttia:

  1. Vitsi tuo sun pata on niiiiiin HIENO! Kyllä siinä kelpaa ruokaa tehdä ja varmasti maistuukin paremmalle...
    Ja tottahan se on, että puuhellalla/leivinuunissa tehdään ne parhaimmat ruoat! Meilläkin on alettu pikkuhiljaa lämmittelemään leivinuunia, mutta vielä ei olla niin lämpöiseksi lämmitetty että siinä olis ruokaa saanut tehtyä. Mutta pian!!! :)
    Mä olen jo itsekin etsinyt tuon oman arkiston kautta kadoksissa olleita ohjeita :) toivottavasti siitä on muillekin yhtä paljon hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistaakseni Citymarketista tuo pata on ostettu :) Onhan se jo käytössä rähjääntynyt ja sisältä tummunut, mutta silti on mun ehdoton suosikki :)

      Mekin on muutaman kerran laitettu pikkutulet hellaan ja nyt uskalsi jo polttaa vähän enemmän. On nuo vaan hellat ja leivinuunit vaan aivan lyömättömiä. En pois antaisi. Kaiken muun keittiöstä voisi uusia, mutta Alma on ja pysyy.

      Kyllä mä uskon, että tuollainen arkisto helpottaa oleellisesti reseptien löytymistä! Mä oon nyt noin 7 kuukauden reseptit listannut, eli melkoinen homma tuon kanssa vielä on... Mutta mihinkäs tässä olis kiirus, valmiissa maailmassa?

      Poista
  2. Puuhella on ihan paras juttu, harmi kun näissä uusissa taloissa ei sellaisia useinkaan ole. Lapsena oli aina ihana tulla lämpimään keittiöön, kun isä oli tehnyt aamulla tulet :)

    Loistoidea tosiaan tuo arkisto! Joku näppärä (en siis minä...) koodaisi varmaan nopeasti Bloggeriin sellaisen postaukset aakkosjärjestyksessä näyttävän sovelluksenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, sellainen sovellus olis aivan huippu! Ei munkaan taidot moiseen riitä. Siksi saan näpytellä ohjeet yksitellen. Mutta teen sitä mukaa kun aikaa ja innostusta on. Nyt on ensimmäisen vajaan vuoden ohjeet listattu :)

      Poista