Boolit mielletään usein osaksi suurten juhlien tarjoilua, mutta
miksei sitä voisi nauttia pienemmälläkin porukalla. Eikä siihen
boolin tekoon tai juhlaan tarvitse mitään sen kummempaa syytä.
Mulle riitti tällä kertaa se, että sain äitini ja ihanan ystävän
kylään samaan aikaan. Boolin valmistaminen ei todellakaan ole
mitenkään hankalaa. Ainekset sekaisin, jäitä mukaan ja kannu
pöytään! Jos ainesmäärät mietityttää, löytyy boolit.fi-sivuilta boolikoulun maku-osiosta ohje ainesten oikeisiin
suhteisiin.
Jo tovin on ollut puhetta, että paistaisin ystävälleni räiskäleitä muurikassa. Se homma on kuitenkin vain jäänyt ja jäänyt. Lähinnä kai oman saamattomuuteni ja molemmille sopivan ajankohdan puutteen vuoksi. Nyt päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja tarjoilla vihdoin ja viimein ne lupaamani lätyt.
Päivä alkoi varsin lupaavasti. Aamun viileä sää vaihtui kuumaksi kesäiseksi päiväksi, joten tottahan silloin täytyy nauttia hieman myös viilentäviä juomia. Varsin sopiva juoma tällaiselle kelille oli ukkoni ideoima booli, joka sai nimen "the passionate one". Ihanan hedelmäistä juomaa, jossa ei alkoholi juuri maistu. Siksi kannattaa ottaa iisisti, ettei tule yllätyksiä!
Mun aikataulut alkoivat päivän mittaa hieman venyä ja kuudeksi
sovittu lättyjen paisto siirtyi hyvän tovin. Siinä kohtaa
taivaalle alkoi muodostua uhkaavan synkkiä pilviä, mutta siitä
huolimatta lätyn paistoon oli päästävä. Minähän en periksi
anna, kun kerran jotain saan päähäni. Ja niinhän siinä kävi,
että kesken paisto-operaation kesä näytti meille sen kosteamman
puolensa ja alkoi laimentamaan niin boolia kuin lättytaikinaakin.
Muut kiirehtivät tupahan hillojen ja lautasten kera ja minä jäin
sateeseen seisomaan. Vettä ei onneksi kauaa tullut ja lätyt tuli
paistettua. Toivotaan, että saan tarjota ystävälleni seuraavat
letut hieman aikaisemmin kuin kolmen vuoden kuluttua.... Lätyt
tehtiin tutulla, hyväksi havaitulla ohjeella.
The passionate one
(1,85l)
1,5dl Passoã-likööriä
1,5dl vaaleaa rommia
0,5dl vadelmalikööriä
1,5l Pommacia
Lisäksi:
jäitä
pakastemarjoja
muutama viipale sitruunaa
hyvää mieltä
Sekoita Passoã, rommi ja vadelmalikööri noin 2 litran kannussa tai isommassa maljassa. Kaada kylmä Pommac joukkoon. Lisää maun mukaan jäitä, jäisiä marjoja ja muutama viipale sitruunaa. Nauti hyvässä seurassa, hyvällä mielellä.
Muurinpohjaletut
1l maitoa
4 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2dl ohrajauhoja
1,5tl suolaa
50g sulatettua voita
Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää kulhoon muut ainekset ja
vatkaa taikina tasaiseksi. Anna taikinan turvota vähintään 30 minuuttia.
Paista muurinpohjapannulla. Tarjoa hillon, marjojen, kermavaahdon tai
jäätelön kera.
Tuo booli kuulosti kyllä erityisen houkuttelevalta. Meillä olis tarkoitus kutsua syyskuun alkupuolella meille läheisimmät ihmiset navetan "ylisbileisiin" ja ollaan mietitty että mentäiskö ihan olut-viini linjalla vai pitäskö tehdä joku booli. Itse en ole juuri boolien ystävä, johtuen siitä, että kaikki mitä tähän mennessä olen maistanut ovat olleet joko ihan liian äklö makeita, tai sitten niissä on maistunut ihan liikaa raaka viina. Mutta tämä vaikutti kokeilemisen arvoiselta!! :) Täytyy tehdä itselle pieni koesatsi ensin.
VastaaPoistaJos tätä teet, niin kannattaa laittaa tavallista Pommacia, ei light-versiota. Tuo kevyempi on nimittäin maultaan makeampaa. Mäkään en tykkää niistä ällömakeista booleista, mutta tällaiset vähemmän makeat kelpaavat kyllä. Tämä oli kuin hedelmämehua joisi :D
VastaaPoistaTaidan pitää pienet kemut, jotta saan hyvän syyn boolin tekoon ;) Näyttää ihanan raikkaalta ja kesäiseltä!
VastaaPoistaPienet kemut piristää aina kummasti arkea :) Eikä booli niitä ainakaan huononna!
VastaaPoista