6. kesäkuuta 2012

Päiväkahvit Ewingien seurassa - dallaspullat ja jauheliha-kesäkurpitsavuoka

Mun ei saisi näköjään yhtään selailla mappejani. Ei ainakaan leivonnaisten kohdalta. Silmiini osui Pirkasta löydetty dallaspullien ohje, enkä mitenkään voinut jättää niitä testaamatta. Nyt täytyy varmaan pakkosyötää ne jollekin tai laittaa pakkaseen, kun tässä on viime aikoina herkuteltu aivan tarpeeksi. Kahvia ja pullaa on siis tarjolla, jos maistuu :) Sen verran huijasin pullia tehdessä, että kokonaisten manteleiden jauhamisen sijaan käytin täytteeseen muutaman vajaan mantelirouhe- ja mantelijauhepussien loput. Ja taisi sinne muutama hasselpähkinämurunenkin eksyä. Niin ja loput hasselpähkinärouheet ripottelin pullien päälle raesokerien kaveriksi. Jauhojen kanssa kannattaa olla tarkkana, taikina saa jäädä aika löysäksi ja pehmeäksi. Vaivaa vaan kunnolla, niin hyvä tulee.

Manteliset dallaspullat
(16kpl)

Pullataikina:
2,5dl maitoa
1pss(11g) kuivahiivaa
1dl sokeria
0,75tl suolaa
1 kananmuna
2tl vaniljasokeria
2tl kardemummaa
n.7,5dl vehnäjauhoja
100g voita
Täyte:
70g(1dl) kuorittuja manteleita
50g voita
1 kananmuna
0,5tlk(à250g) maitorahkaa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1pss(à87g) vaniljakastikejauhetta
Voitelu ja koristelu:
1 kananmuna
raesokeria

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita maidon joukkoon pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva, sokeri, suola, muna, vanilliinisokeri ja kardemumma. Vaivaa taikinaan noin 1/3 jauhoista. Lisää pehmeä rasva. Vaivaa loput jauhot vähitellen. Taikina saa kohota lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
   Jauha täytteeseen tulevat mantelit tehosekottimella tai monitoimikoneella. Mantelit saavat jäädä hieman rouheisiksi. Sekoita puuhaarukalla pehmeän rasvan joukkoon muna, rahka, sokeri, vanilliinisokeri, vaniljakastikejauhe ja hienonnetut mantelit. Sekoita juuri ja juuri sekaisin.
   Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Kauli taikina 30 x 50 cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Rullaa levy kääröksi pitkän reunan suuntaisesti.
   Jaa taikinarulla 2 osaan ja siitä edelleen 8 palaan. Taikinasta tulee 16 kierrepullaa. Pane pullat leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
   Voitele pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 10 minuuttia.




Tänään oli pakko hoitaa ruokatouhut ajoissa, kun likka on lähdössä pelireissulle tässä pikapuolin. Ruoaksi sai kelvata jauheliha-kesäkurpitsavuoka. Ja hyvin tuo kelpasikin! Vaikken edelleenkään ole kovin hyvissä väleissä kesäkurpitsan kanssa, niin tähän ruokaan se sopi niinkuin nenä päähän. Ohjeen oon löytänyt Me-lehdestä.


Jauheliha-kesäkurpitsavuoka

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
kasviöljyä
400g jauhelihaa
2tl oreganoa
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria
1tlk(70 g) tomaattipyreetä
6dl vettä
3dl raketti-spagettia
1 kesäkurpitsa
0,5prk (á 250 g) salaattijuustoa kuutioina
(1dl mustia oliiveja)
100g arki- tai pizzajuustoraastetta
Vuoan voiteluun:
öljyä

  Silppua sipulit ja kuullota ne pinnoitetulla paistinpannulla kasviöljytilkassa. Siirrä sipuli suureen kattilaan. Ruskista jauheliha useassa erässä paistinpannulla. Siirrä kypsä jauheliha sipulikattilaan. Mausta seos. Lisää tomaattipyree, vesi ja raketti-spagetti. Keitä seosta hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Öljyä reilun kokoinen, laakea uunivuoka tai useampi pieni vuoka. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja lado kolmannes siivuista vuoan pohjalle. Levitä päälle kolmannes juustoraasteesta ja sen päälle puolet pastaseoksesta. Lado vuokaan puolet jäljellä olevista kesäkurpitsasiivuista ja ripottele niiden päälle salaattijuusto sekä puolet juustoraasteesta. Kaada loppu pastaseos uunivuokaan, lado sen päälle loput kesäkurpitsasiivut ja halutessasi oliivit. Ripottele päälle loppu juustoraaste. Paista ruoka kypsäksi 200-asteisessa uunissa, noin 30 minuuttia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti