10. kesäkuuta 2012

Tänään lätisee - lättyjä ja kirsikkalikööriä

Tälle päivää oli suunniteltu vaikka mitä pihahommia, mutta eihän tuolla sateessa huvittanut tehdä mitään. Kun kerran aikaa oli, niin innostuin sitten tekemään täytettyjä lättyjä. Helpommalla olisi päässyt, jos olisi hakenut valmiit lätyt kaupasta, mutta ei se olisi ollut yhtä kivaa. Ja kun jauhelihatäyte ei piisannut ihan kaikkiin lättyihin, niin loput joutui harmillisesti syömään mansikkahillon ja jäätelön kanssa. Lättyjen kanssa riitti ihan salaatti. Sen verran tuhtia syötävää olivat!

Hunajamelonisalaattia ja fetakastiketta

0,25 hunajamelonia
2 isoa tomaattia
jääsalaattia
jäävuorisalaattia
Fetakastike:
1prk(200g) kermaviiliä
0,5-1dl salaattijuustoa murusteltuna
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
0,5tl kuivattua basilikaa
2tl hunajaa
2rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna

  Kuori ja kuutioi meloni, paloittele tomaatit. Pese ja revi salaatit. Laita salaattiainekset kerroksittain kulhoon.
  Murustele salaattijuusto. Sekoita kastikeainekset sekaisin ja anna kastikkeen maustua hetki jääkaapissa. Tarjoa kastike erikseen.

Tämä salaatti on kaikessa yksinkertaisuudessa hyvää! Etenkin tuon kastikkeen kanssa. Ja voihan tuonne lisätä vaikka oliiveja, jos niistä tykkää. Tämä juttu on tehty ihan hatusta vetäen.


Lätyt tein tällä kertaa maitojauhepaketin kyljessä komeilevan ohjeen mukaan. En oo tainnut koskaan ennen käyttää maitojauhetta lättytaikinaan. No, kerta se on ensimmäinenkin. Taikinasta tuli oikein helppo paistettava eli taidan käyttää tuota ohjetta toistekin. Jos tekisin pelkästään makeita lättyjä, lisäisin taikinaan pari ruokalusikallista sokeria ja ehkä hitusen vaniljasokeria. 

Jauhelihatäytteiset letut

1l vettä
3 kananmunaa
5dl vehnäjauhoja
2dl maitojauhetta
1tl suolaa
Paistamiseen:
margariinia tai voita
Täyte:
400g jauhelihaa
1 sipuli
1prk valkoisia papuja
1-2dl vettä
70g tomaattipyreetä
1tl lihafondia
1-2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa hienonnettuna
chilikastiketta maun mukaan
mustapippuria
suolaa tarvittaessa
Päälle:
juustoraastetta

  Vatkaa 4dl vettä ja kananmunat sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munaseokseen. Lisää loppu vesi ja vatkaa kevyesti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan turvota noin 30 minuuttia. Paista taikinasta isoja lettuja muurinpohjapannulla tai isolla paistinpannulla.
  Ruskista jauheliha pannussa. Lisää muut ainekset ja anna muhia muutaman minuutin. Pane ohukaisten sisään kastiketta ja käännä ohukaiset kevyille rullille. Nostele rullat uunivuokaan. Jos kastiketta jää, kaada se ohukaisten päälle. Ripottele ohukaisten päälle juustoraaste ja paista 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.




Kauppareissulla törmättiin kaupan edessä komeileviin kirsikoihin. Jo viime kesänä oli tarkoituksena tehdä kirsikkalikööriä, mutta kun kirsikoiden osto venyi ja venyi, ei niitä sitten enää saanut mistään. Nyt ostettiin pari litraa, joista puolet pääsee leivonnaisiin ja toisen mokomat hukutetaan sokeriin ja viinaan. Syksymmällä on siis kirsikkalikööriä tarjolla :)

Kirsikkalikööri

6dl tuoreita kirsikoita
3dl sokeria
5dl 80% vodkaa
(myöhemmin sokeria ja vettä tarvittaessa)

  Huuhtele kirsikat ja poista kannat. Pistele kirsikoihin reikiä haarukalla. Laita kirsikat kannelliseen lasitölkkiin. Kaada päälle sokeri ja vodka. Anna muhia 3-6 kuukautta huoneenlämmössä valoisassa paikassa. Kääntele purkkia välillä.
  Kun likööri on muhinut tarpeeksi, siivilöi kirsikat pois. Suodata likööri esimerkiksi kahvinsuodattimen läpi. Maista. Lisää tarvittaessa kiehautettua sokerivettä, jos likööri ei ole tarpeeksi makeaa. Jos tuntuu liian väkevältä, lisää vettä. Pullota.

Joko saa maistaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti