9. kesäkuuta 2012

Possut kahvilla

Kuka muistaa vielä ne ruokaohjekortit jostain 70-luvulta? Mä löysin jokunen vuosi sitten kirpparilta ison laatikollisen kyseisiä kortteja. Mahtoi maksaa hurjat euron. Kummasti kortit hautautui kaapin perukoille ja siellä ovat maanneet aina viime viikonloppuun saakka. Ukkoni ne sieltä pelasti ja ihan mielenkiinnosta niitä sitten selailtiin. Pakko sanoa, että osa ohjeista oli sangen... hmmm... eksoottisia. Mutta omalla tavallaan kiinnostaviakin. Muutama kortti pääsi sivuun odottamaan testausta. Niistä yksi oli tänään testattu kahvilla maustettu possunliha. Ruoka olisi ohjeen mukaan pitänyt tarjoilla muusin kanssa, mutta tein tällä kertaa lisukkeeksi ruohosipuliperunoita. Perunoiden ohjeen löysin Keittotieto-kirjasta, joka sattuu kanssa olla 70-luvun tuotantoa.

Kahvilla maustettua porsaanlihaa

1 sipuli
4-8 viipaletta miedosti suolattua sianlihaa (laitoin possun sisäpaistipihvejä, joiden pintaan hieroin hieman suolaa)
1,5dl ketsuppia
1,5dl vastasuodatettua vahvaa kahvia

  Kuori ja silppua sipuli. Paista lihat kuivassa kuumassa paistinpannussa. Lisää sipuli, ketsuppi ja kahvi. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  Tarjoa muusin tai perunoiden kera.




Ruohosipuliperunat

1kg perunoita
50g voita (laitoin 25g)
2 kananmunaa
2,5dl maitoa
0,5dl kermaa
nippu ruohosipulia
suolaa
vastajauhettua pippuria

  Kuori perunat, huuhdo, kuivaa talouspaperilla ja leikkaa noin 7-8mm:n paksuisiksi viipaleiksi. Keitä perunaviipaleita suolalla maustetussa vedessä noin 7 minuuttia. Valuta.
  Ota voista puolet ja voitele uunivuoka. Lämmitä uuni 220 asteiseksi. Riko kulhoon munat, lisää maito, kerma, suolaa ja runsaasti vastajauhettua pippuria. Huuhdo ja silppua ruohosipuli, lisää kulhoon ja vatkaa.
  Pane perunat kerroksittain uunivuokaan. Kostuta jokainen perunakerros muutamalla lusikallisella maitoseosta. Kun vuoka on täynnä, kaada loput seoksesta vuokaan.
  Leikkaa loppu voi nokareiksi. Sirottele nokareet ruoan pinnalle ja laita vuoka uuniin. Paista 30-35 minuuttia eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Tarjoa kuumana uunivuoasta.


Jostain syystä possun tuoksu tuo mulle elävästi mieleen Köksän baarin, jossa pikkulikkana tuli usein käytyä isän kanssa lounaalla. Baari oli sellainen pieni kellarikerroksessa oleva lounaspaikka. Valitettavasti tuota baaria ei aikoihin ole enää ollut ja kyseinen rakennuskin on saanut väistyä parkkipaikan tieltä. Mutta muistoissa se elää varmasti aina. Oli se sen verran jännä paikka. Ruoasta vielä sen verran, että kaikessa kummallisuudessaan tuo oli oikeastaan hyvää! Kahvi saa olla tosissaan vahvaa ja lihaksi voisi sopia joku muu kuin nuo paistipihvit.

2 kommenttia:

  1. Annoinks mä sulle ne meidän keittokortit, vai oonko mä myyny ne kirpparilla? Ja jos mä oon myyny ne kirpparilla, ni ekkai sä oo niitä ostanu? :D

    T: Mari

    VastaaPoista
  2. Muistaakseni kierrätyskeskuksesta nuo löysin. Enkä mä olisi kauhean pahoillani, vaikka se euro olis menny sun lompakkoon :)

    VastaaPoista