27. syyskuuta 2013

Kuule siili, tuhmeliini, omin luvin älä juokse sämpylöiden luokse!

Kääpiölinnan pihapiirissä asuvat siilit saivat tänään vehnäisiä kavereita. Idea siilisämpylöihin lähti erään tutun Facebookissa jakaman kuvan perusteella. Ihan niin söpöjä mun tekeleistä ei tullut kuin kuvassa, joten täytyy kokeilla joku kerta uusiksi. Taikinaohjeen nappasin Pirkan sämpyläleipä-reseptistä. Ei nämä pelkästä sämpyläjauhosta tehdyt sämpylät mun suosikkeja ole, mutta ihan hyvää peruspurtavaa silti. Jostain syystä tällä kertaa sämpylät ei halunneet ottaa väriä pintaansa, muutamaa piikinkärkeä lukuunottamatta. Ei, vaikka pidin niitä muutaman minuutin yliaikaa. Kypsiä olivat silti. Joku muu sämpylätaikina voisi näissä siileissä toimia paremmin.

Siilisämpylät

2,5dl vettä
25g hiivaa 
1rkl juoksevaa hunajaa
1tl suolaa
n.5-6dl 3-viljan sämpyläjauhoja
2rkl vettä
Voiteluun:
vettä
Koristeluun:
rusinoita

  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, suola, sämpyläjauhot ja lopuksi öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna sen kohota lämpimässä paikassa peitettynä kooltaan kaksinkertaiseksi.
  Kaada taikina jauhetotetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi. Pyörittele taikinasta tanko ja jaa 9 osaan. Tee paloista pisaran muotoisia sämpylöitä ja paina terävää kärkeä hieman litteämmäksi. Nosta sämpylät leivinpaperille pellille ja anna kohota puolisen tuntia. 
  Jos sämpylät kohotessaan menettävät pisaran muodon, painele pisaran kärkeä varovasti suipommaksi. Leikkaa piikit saksilla ja halutessasi nosta piikkejä varovasti ylöspäin. Voitele sämpylät varovasti vedellä ja paina rusinat silmiksi.
  Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. 


2 kommenttia: