18. syyskuuta 2013

She was wavin', wavin' rye rye! - ruisleipää juurella

Taas näitä leipäjuttuja... Kyllä meillä muutakin syödään, mutta inspis kokkailuun on taas hieman miinuksella, eikä ruokalistalla ole ollut mitään mainittavaa. Mieluummin nukkuisin kuin kokkailisin. Liekö jotain syysväsymystä vai mitä. Mutta ei se mitään, tämänpäiväisestä leivästä kirjoittaa ihan mielellään, niin hyvää se oli! Tosin akuuttiin leipäpulaan tämä ei tuo helpotusta, sillä laitoin juuren muhimaan eilen ennen kahta ja viimeinen leipä tuli uunista tänään ilta kahdeksan jälkeen.

Perinteisen, juureen leivotun ruisleivän testaaminen on ollut haaveissa jo jonkin aikaa, mutta se on sitten aina jäänyt. Nyt sain leivät leivottua ja taatusti teen toistekin. Tuore ruisleipä on mun suurta herkkua! Ja vaikka tämä hidasta olikin, niin ei todellakaan ollut vaikeaa. Tosin taikinan vaivaaminen oli niin työlästä, että hikihän siinä tuli ja kädet joutuivat koetukselle. Ohje leipiin löytyi Ruutukokki-keittokirjasta. 
Hapanleipä
(3-4 reikäleipää)

Taikinajuuri:
1l haaleaa vettä
3-5 viipaletta hapankorppuja tai 3 viipaletta hapanleipää, esim. jälkiuunileipää
1l ruisjauhoja
Taikina:
50g hiivaa
tilkka vettä
2rkl suolaa
1,3l ruisjauhoja

 Poista pehmeistä hapanleipäviipaleista kuoret ja paloittele leipäviipaleet taikinakulhoon tai murenna sinne hapankorput. Lisää kulhoon vesi ja vatkaa joukkoon litra ruisjauhoja haarukkavatkaimella. Valmista taikinajuuri riittävän tilavassa astiassa (n.6l), koska se kuohuu helposti yli. Anna taikinajuuren seistä huoneenlämmössä liinalla peitettynä vähintään vuorokausi eli kunnes se kuplii ja tuoksuu happamelle. Tarkista happamuus maistamalla.
  Liuota hiiva haaleaan vesitilkkaan ja sekoita se taikinajuureen. Alusta taikina jauhoilla. Taikina saa jäädä pehmeäksi. 
  Jos taikinajuuren kupliminen on ehtinyt laskea ennen kuin voit alustaa taikinan, lisää taikinajuureen vähän jauhoja, odota kunnes se alkaa jälleen kuplia ja alusta taikina lopuilla jauhoilla.
  Kohota alustettu taikina kaksinkertaiseksi eli 2-3 tuntia. Leivo leivät pyöreiksi leiviksi ja poista keskus esimerkiksi kupilla painaen.  Kohota leivät hyvin ja pistele ne. Paista leipiä 225 asteessa noin 30 minuuttia.
  Ota reikäleipien keskustat talteen ja säilytä jääkaapissa tai muoviin käärittynä pakastimessa. Jääkaapissa taikina säilyy noin viikon. Seuraavan kerran leipoessasi ota taikinapala pakastimesta sulamaan edellisenä päivänä tai nosta jääkaapista lämpenemään pari tuntia ennen leivontaa. Käytä taikinapala taikinajuureen hapanleivän tai -korppujen asemesta.2 kommenttia:

 1. Tätä pitääkin testata! Itselläkin on kauan jo ollut ajatuksissa tehdä itse ruisleipää.
  Ei kyllä vaikuttanut järin mahdottomalta tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä ole vaikeaa :) Laitoin palan taikinaa pakastimeen ja ajattelin jossain vaiheessa kokeilla tehdä ruislimppua.

   Poista