19. syyskuuta 2013

Tää on tää kun puutarhoissa omput oottaa ottajaa

Kääpiölinnassa aamupäivä kului joutuisasti pihahommissa. Kai se on myönnettävä, että talvi lähestyy ja pihaa olisi syytä saada siistittyä ennen ensilumia. Viimeiset porkkanat ja sipulit on nyt kaivettu ylös, yksi vanha kitukasvuinen raparperi jaettu kahtia ja istutettu uuteen paikkaan. Kesäkurpitsapöheiköstä kävin katkomassa enimmät lehdet, sillä tuo tuntuu kasvavan aina vaan. Saisi käyttää virtansa loppujen kesäkurpitsojen kasvattamiseen, ei niinkään lehtien. Uusi päärynäpuukin pääsi tonttiin viime vuonna istutetun puun seuraksi. Seuraavaksi saisikin rynnätä orapihlaja-aidan kimppuun, kun en sitä ole vielä ehtinyt tasata. Leikkaaminen kun sujuu yleensä niin, että leikkaan kaksi oksaa, haen pojan tieltä, leikkaan toiset kaksi oksaa, haen pojan naapurista.... Siksi aidan leikkaaminen kestää yleensä useamman päivän tai jopa viikkoja.

Ruokapuolella jatkuu olemassa olevien ainesten hyötykäyttö. Muutama omena oli jäänyt keittiön pöydälle odottamaan syöjäänsä, mutta kun kenellekään nuo eivät tuntuneet kelpaavan, jatkojalostin ne sitten jälkiruoaksi. En jaksanut sen kummemmin miettiä reseptiä, vaan valitsin ensimmäisen mappeihin kirjoitetun ohjeen, johon saisin omenat käytettyä ja jonka kaikki ainekset löytyivät kotoa. Näin hienolla menetelmällä valituksi tuli Pirkasta löytynyt omenariisin ja kanelisiirapin ohje. Valinta osui kyllä melko nappiin, sillä tämä oli ihanaa!
Omenariisi ja kanelisiirappi

Kanelisiirappi:
2dl omenatäysmehua
1dl sokeria
2rkl sitruunamehua
1 kanelitanko tai 0,5tl kanelia
300g omenaa
Omenariisi:
500g omenaa
4dl vettä
1rkl sokeria
0,25tl suolaa
1dl puuroriisiä
2dl kuohu- tai vispikermaa
1-2tl vaniljasokeria

  Valmista ensin kanelisiirappi. Mittaa omenatäysmehu, sokeri ja sitruunanmehu pieneen kattilaan. Lisää kanelitanko tai kaneli ja kiehauta.
  Kuori ja poista siemenkodat omenoista. Halkaise omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Nosta lohkot siirapin joukkoon. Keitä lohkoja miedolla lämmöllä 4-5 minuuttia.
  Nosta lohkot siirapista reikäkauhalla. Jatka siirapin keittämistä 5-8 minuuttia, kunnes se alkaa paksuuntua. Siirappi paksuuntuu jäähtyessään, joten sitä ei pidä keittää liian pitkään. Nosta omenapalat takaisin siirappiin ja nosta viileään.
  Omenariisiä varten kuori omenat, halkaise ja paloittele ne ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää sokeri, suola, riisi ja omenapalat. Keitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Jäähdytä puuro kylmäksi.
  Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita kermavaahto kylmään puuroon. Jaa omenariisi jälkiruokakulhoihin. Nostele pinnalle omenalohkoja ja kanelisiirappia. Jos käytit kanelitankoa, voit paloitella sen koristeeksi.Mun möhkälekoneeni ei ole vielä kotiutunut uusine osineen ja tämä läppärikin on temppuillut pari päivää siihen malliin, että edessä saattaa olla pakollinen blogitauko. Toivotaan, että kalusto kestää, mutta jos ei, niin palataan asiaan ehkä ensi viikolla :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti