14. syyskuuta 2013

Ota kinkusta kiinni, lähde kakun kanssa rokkaamaan

Meillä on viime viikot olleet melkoista hullunmyllyä ja väki alkaa olla aika väsyksissä. Tytöllä on ollut paljon pelejä ja treenejä, ukko yrittää vuorotyön ohessa saada vintin remppaa tehtyä ja minä olen yrittänyt pitää tuvan jotenkuten pystyssä ja hoitaa pikkumiehen siinä sivussa. Jalkapallon osalta tilanne on jo helpottanut hieman, mutta remontti jatkuu ja jatkuu. Ja pihaakin olisi hyvä laittaa hiljalleen talvikuntoon. Eli ei ne kiireet vielä lopu. Siksi ajattelin hemmotella perhettä vähän ja tein eilen aamulla voileipäkakun muhimaan. Tänään kakku sai kuorrutuksen ja koristeet niskaansa. Ja nyt on jo melkoinen pala kakusta kadonnutkin. Meillä ei voileipäkakut kauaa vanhene :)

Yleensä teen kakut aina oman pääni mukaan, mutta tällä kertaa halusin testata mapeistani löytynyttä kinkkukakun ohjetta. Yksi syy kakkuvalintaan oli kasvimaan nurkalla nököttänyt villirucolamätäs, joka tosiaan on innostunut kasvamaan tässä viime viikkoina! Sääli sitä on jättää säiden armoillekaan, joten osa siitä pääsi tähän kakkuun. Ohjeen olen napannut joskus aikapäiviä sitten jostain lehdestä, mutta en muista tarkemmin että mistä. Enkä malttanut olla muuttelematta ohjetta hieman... Kurkkutäytteisiin tapaan lisätä hitusen suolaa ja sokeria, sillä nämä tekevät täytteen mausta selvästi syvemmän. Ohjeen mukaan kakkua ei kostutettu millään, mutta itse kostutin pari leipäkerrosta kevyesti maidolla. Mikään ei ole niin kamalaa kuin kuiva voileipäkakku! Lisäksi laitoin kakun päälle melkein kolminkertaisen määrän tuorejuustoa ja silti oli hankaluuksi saada kakku kunnolla kuorrutettua. Koristeetkin laitoin sen mukaan mitä kaapista ja pihasta sattui löytymään. Mun makuuni kakku on varsin mieto, mutta ei huono. Tyttö tykkäsi kovasti ja mies ole vielä saanut kakkua edes maistaa. Harmi, että appiukko on reissussa, sillä hän on ehdottomasti paras arvioimaan voileipäkakkujen laadun :D

Jos jotain tekisin toisin, niin kostuttaisin joka leipäkerroksen hyvin kevyesti ja todennäköisesti käyttäisin kostutukseen lihalientä. Kinkkurouheen sekoittaisin piparjuuritäytteen joukkoon, sillä syödessä "irrallaan" olevat kinkkukuutiot ovat todella hankalia. Ja meidän juhlissa tarjottaessa kakun pitäisi olla tuplasti isompi :) Leipäviipaleita kannattaa varata aina yksi tai kaksi yli. Jos leivät ovat kovin eri kokoisia, saa ylimääräisestä leipäviipaleesta leikata tilkkeitä väliin.





Kinkkuvoileipäkakku

16 palaa suuria rouheisia paahtoleipäviipaleita (ota yksi ylimääräinen varalle!)
Kostutus:
maitoa tai lihalientä
Täyte 1:
200-300g palvikinkkua
1 maustekurkku
2tl piparjuuritahnaa
100g Italian yrtit -tuorejuustoa
Täyte 2:
1 tuore kurkku
100g Italian yrtit -tuorejuustoa
0,5 ruukkua rucolaa
1-2rkl sitruunamehua
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen sokeria
Päälle: 
n.300g Italian yrtit -tuorejuustoa
rucolaa
salaattia
kinkkua
tomaattia
porkkanasuikaleita

  Valmista ensin täytteet. Paloittele kinkku pieniksi kuutioiksi. Raasta maustekurkku raastimen suurimmalla terällä tai leikkaa pieniksi kuutioiksi ja valuta siivilässä. Sekoita maustekurkkusilppu ja piparjuuritahna tuorejuuston joukkoon. Halutessasi lisää kinkkukuutiot täytteen joukkoon.
  Huuhdo tuorekurkku ja raasta se raastimen suurimmalla terällä. Valuta raaste siivilässä, painele raastetta kevyesti. Sekoita kurkkuraaste tuorejuuston joukkoon, mausta sitruunamehulla, suolalla ja sokerilla.
  Leikkaa leivistä kuivat reunat pois. Laita tuorekelmusta reilut palat pysty- ja vaakatasoon päällekkäin ja kokoa kakku kelmujen päälle. Asettele 4 leipäviipaletta tiiviisti vierekkäin ja kostuta halutessasi hyvin kevyesti. Levitä puolet kurkkutäytteestä leiville. Lado päälle seuraavat neljä leipää, kostuta ja levitä päälle piparjuuritäyte. Jos et ole sekoittanut kinkkukuutioita täytteeseen, ripottele ne tasaisesti piparjuuritäytteen päälle. Levitä päälle leipäkerros, kostuta halutessasi ja levitä päälle kurkkutäyte. Nosta päälle vielä leipäkerros, kostuta kevyesti. 
  Piparjuuritahnan alle jäävä kerros ja päällimmäinen leipäkerros kannattaa kostuttaa, kurkkutäyte on kosteampaa ja riittää kiikun kakun pehmentämään leipiä. 
  Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja nosta jääkaappiin kevyen painon alle.  Anna tekeytyä seuraavaan päivään. 
  Poista kelmut ja nosta kakku tarjoilualustalle. Itse laitan aina leikkuulaudan kakun alle ja päälle ja niiden avulla kakkua on helppo käännellä ja nostaa alustalle. Notkista tuorejuusto sekoittamalla lusikalla ja levitä tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Koristele haluamallasi tavalla. 
  Tässä kakussa nostelin päälle ensin rucolanlehtiä, keskelle kinkkurullia ja tomaatista tehdyt kukat, porkkanasta tehtyjä suikaleita ja salaattia. Ja taitaa siinä olla päällä hitusen juustolastujakin. Sivuille salaattia peittämään ruma alareuna.




4 kommenttia:

  1. Sama ongelma on täälläkin, vaikka me vasta suunnittelemme remonttia, kiire on jatkuva, ihanan voileipäkakun olet jaksanut tehdä ja kiva koristelu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri eilen mietin, että en edes muista, koska olisi ollut sellainen päivä, että olisi saanut olla vaan. Ilman mitään ylimääräisiä juttuja tai menoja. Ehkä tämä tästä jossain vaiheessa rauhoittuu!

      Niin ja kiitos :) Koristelu nyt on täysin hatusta vedetty ja heitetty kakun päälle ilman sen kummempia suunnitelmia.

      Poista
  2. Hellou Seinäjoki!
    Oli pakko tulla lukemaan, nauratti sen verran jo tuo otsikko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Nykyään tulee aina kuunneltua musiikkia sillä korvalla, että miten niistä saisi hyvän otsikon :D

      Poista