3. syyskuuta 2013

Tsekkaa mun letti(leipä)

Leipäjutut jatkuu ja vuorossa on lettileipä samaisen Kotilieden parhaat leivon- naiset-kirjan ohjeella, josta eilinen rumiluskin innoituksensa sai. Mutta sen minkä tämä leipä näöllään voittaa, niin maultaan tämä ei ole niin hyvää kuin tuo raasteleipä. Mua tässä häiritsee jogurtin tuoma happamuus. Ei tämä silti huonoa ole! Tässä ohjeessa kiehtoi taikinaan laitetut siemenet ja mustapippuri. Usein tulee seesamin- ja unikonsiemeniä ripoteltua leivän pinnalle, mutta koskaan aiemmin en muista lisänneeni niitä taikinaan.

Kun tarkoituksena on hyödyntää olemassa olevia aineksia, jouduin ohjetta soveltamaan hitusen. Ruoanvalmistusjogurtin tilalla käytin suht löysää, tavallista maustamatonta jogurttia. Hiivan korvasin kuivahiivalla ja lisäsin sen grahamjauhotilkkaan sekoitettuna.

Lettileipä

3,5dl ruoanvalmistusjogurttia
50g hiivaa (tai 2pss kuivahiivaa)
1tl suolaa
1tl sokeria
1rkl unikonsiemeniä
2rkl seesaminsiemeniä
0,5tl mustapippurirouhetta
2dl grahamjauhoja
4dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Pinnalle:
1rkl öljyä
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen jogurttiin. Lisää suola, sokeri, siemenet ja mustapippuri. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä jogurtti noin 42-asteiseksi ja lisää hiiva grahamjauhotilkkaan sekoitettuna. Lisää jauhot vähitellen taikinaan ja alusta kiinteä taikina. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy. Kohota taikinaa leivinliinan alla lämpimässä vedottomassa paikassa puolisen tuntia.
  Leivo kohonneesta taikinasta lettileipä. Muotoile taikinasta kolme pitkää tankoa ja letitä ne. Nosta letti voideltuun leipävuokaan ja kohota vielä leivinliinan alla puoli tuntia.
  Sivele kohonneen leivän päälle öljyä ja ripottele unikon- ja seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. (Meillä riitti 30 minuuttia.) Anna leivän jäähtyä ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Nami ja nuo siemenet taikinassa kuulostaa hyvältä =)

    VastaaPoista
  2. :) Täytyisi useammin laittaa seesaminsiemeniä suoraan taikinaan. On hyvää :)

    VastaaPoista