22. toukokuuta 2014

Oh, Blueberry, you're so very berry blue - hävikkiherkkuna mustikka-rahkapiirakka

Kääpiölinnassa noudatettiin tänään sellaista mielenkiintoista laskukaavaa, joka meni suunnilleen näin. Päiväysvanha vaniljarahkapurkki + marjoja pursuava pakastin + herkkulakko = mehevä mustikka-rahkapiirakka. Joku kohta tuossa yhtälössä vähän töksähtää, mutta en oo ihan varma, että mikä...

Pikkumiehen ollessa päiväkodin kevätretkellä, tytön koulussa ja ukon töissä, en oikein osannut tehdä mitään muuta kuin leipoa. Tekemistä kyllä riittäisi, mutta jotenkin tämä hiljainen hetki oli niin ihana, että halusin kerrankin kaivaa rauhassa taikinakulhot kaapista ja leipoa ilman että koko ajan saa keskeyttää hommat pikkumiehen pyöriessä jaloissa. Tämänkertainen piirakka syntyi soveltaen Pirkasta löytynyttä sitruuna-rahkapiirakan ohjetta.

Koska tein piirakan täysin sen mukaan mitä kotoa löytyi, jäi taikinasta yksi muna pois ja piimä vaihtui kreikkalaiseen jogurttiin. Taikina jäi melko paksuksi, joten se toinen muna saattaisi olla kyllä paikallaan. Sokerin määrää vähensin niin pohjasta kuin täytteestäkin, sillä tuo käyttämäni Lindahlsin vaniljamaitorahka oli itsessään melko makeaa. Täytteen voi tehdä myös tavallisesta maitorahkasta, mutta lisää sitten pari teelusikallista vaniljasokeria täytteen joukkoon. Sitruunaa ei kaapista löytynyt, mutta laitoin taikinaan pikkuisen sitruunamehua. Sitruunankuoriraaste olisi kyllä tähän taatusti sopinut. Kaiken kukkuraksi unohdin piirakan pikkuisen liian pitkäksi aikaa uuniin, joten tuosta tuli tällä kertaa hieman tummahipiäisempi tekeles. Mutta, kaikesta huolimatta tuo oli aivan ihanaa. Liekö sitten oikeasti hyvä piirakka, vai oliko se vaan herkuttoman alkuviikon aikaansaama hurmos. Se nähdään, kunhan makutuomarit kotiutuvat.





Mustikka-rahkapiirakka

Taikina:
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2tl soodaa
1rkl vaniljasokeria
0,5tl jauhettua kardemummaa
250g voita sulatettuna
1-2 kananmunaa
2dl maustamatonta jogurttia tai piimää
Täyte:
250g pakastemustikoita
1tlk(500g) vaniljalla maustettua maitorahkaa
0,5-1dl sokeria
2 kananmunaa
1rkl sitruunamehua

  Sekoita taikinan kuivat aineet sekaisin. Lisää joukkoon voisula ja sekoita murumaiseksi seokseksi. Jaa taikina kahteen kulhoon. Sekoita toisen taikinan joukkoon muna ja jogurtti ja levitä taikina leivinpaperille uunipannulle (koko n. 40*30cm). Toinen osa taikinasta käytetään myöhemmin.
  Valmista täyte sekoittamalla rahka, sokeri, munat ja sitruunamehu keskenään. Lisää joukkoon kohmeiset mustikat. Levitä täyte pohjan päälle pellille. Ripottele lopuksi muruseos (loppu taikina) piirakan pinnalle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.

6 kommenttia:

  1. Mun mielestä se oli oikein paikkansa pitävä yhtälö Nimimerkillä kirjoittanut joskus vuonna A ja Ö lyhyestä matikasta E:n.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä ettei tuo mun kaava ihan mennyt pieleen :D Apua, en edes muista mitä matikasta kirjoitin. Todennäköisesti ei mennyt kovin vahvasti...

      Poista
  2. Piti minunkin kommentoida, etten näe tuossa yhtälössä kyllä mitään mikä mättäisi. Oikein hyvältä kuulostaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehtiihän sen herkkulakon tietty aloittaa vähän myöhemminkin :) Osan tosin laitoin pakastimeen, ettei tulisi liikaa syötyä.

      Poista
  3. Hyvin pitää yhtälö paikkaansa, täällä noudatetaan tuollaista useamman kerran viikossa ;) Rahkapiirakka on tosi hyvää, voisikin tehdä taas pitkästä aikaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahkapiirakat on kyllä niin hyviä. :) Aivan liian harvoin vaan tulee tehtyä, vaikka marjoja kyllä löytyisi täytteeseen vaikka kuinka.

      Poista