13. toukokuuta 2014

Väitätkö että mä patani syön? - helpoista helpoin jauheliha-perunaloota

Joku tarkkasilmäinen lukija on jo saattanut bongata tutun naaman kesän RuokaPirkasta. Siellä se tuijottaa, lehden lopussa, muistaakseni sivulla 67. RuokaPirkassa lukijat saavat "ilmiantaa" jonkun blogistin, joka puolestaan saa sitten yhden reseptinsä lehteen. Olin suunnattoman hämmästynyt ja samalla otettu, kun sain keväällä viestiä RuokaPirkasta, että joku oli mennyt meikäläisestä sinne kirjoittamaan. Aika nopeasti kertoivat kuka oli ollut asialla ja syylliseksi selvisi Elämää Koivurannassa -blogin Nanne. Kiitos vielä valtavasti tästä kunnianosoituksesta ja niistä kauniista sanoista, jotka olit ilmiannon perusteiksi laittanut <3 Koska aikataulu jutun suhteen oli aika tiukka, en alkanut suunnittelemaan mitään uutta, vaan laitoin lehteen muutaman voileipäkakkuohjeen, josta saivat valita mieleisimmän. Valinta osui broilerivoileipäkakkuun, jonka tein viime vuonna tytön synttäreille ja hieman muunneltuna muksujen synttäreille tänä keväänä. Ei se paras voileipäkakku ole mitä olen tehnyt, mutta ei suinkaan huonoinkaan. 

Ruokapuolella jatkettiin tänään tutun arkisissa merkeissä ja pöytään pääsi Pirkan ohjeen mukaan valmistettu Takalon pata, elikkäs tuttavallisemmin jauheliha-perunalaatikko. Nestettä laitoin ruokaan ehkä hieman liikaa, mutta muuten tämä oli oikein hyvää. Ei tosin paras arkiruoka, jos täytyy saada ruoka nopeasti pöytään. Tämä perunalaatikko on maidoton ja munaton, joten siltä osin sopii erikoisruokavaliota noudattavillekin. 




Takalon pata

1kg perunoita
2 sipulia
400g jauhelihaa
2-3rkl tomaattipyreetä
1,5tl suolaa
1tl timjamia
0,5tl mustapippuria
15 maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
n.5dl vettä

  Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja hienonna sipulit. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipulit ja anna niiden pehmetä. Mausta tomaattipyreellä, suolalla (1 tl), timjamilla ja mustapippurilla. 
 Lado perunat ja jauhelihaseos pataan kerroksittain siten, että pohjalle ja päällimmäiseksi tulee perunakerros. Lisää loppu suola, maustepippurit ja laakerinlehdet kerrosten väliin perunoiden päälle. Kaada kiehuva vesi pataan. Nestettä saa olla sen verran, että perunat lähes peittyvät. 
 Kypsennä 200 asteessa, ilman kantta, ensin noin 30 minuuttia. Painele perunoita alemmas ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia kannen alla ennen tarjoamista. Tarjoa pata maustekurkkujen, etikkapunajuurien ja salaatin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Hyvää arkista pöperöä, kuulostaa erittäin hyvältä!
    Ja kuules Anu, se teksti tuli suoraan sydämestä! <3 Kirjoitin sen niin suuren innostuksen vallassa, etten edes oikein muistanut mitä kirjoitin. Kun tuosta digilehdestä kävin sen lukasemassa, niin kyllähän se oli juuri se teksti minkä siihen ilmiantoon kirjoitin. Mahtavaa että kerrankin ääneni kuultiin!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot sä kyllä ihana :) Teksti oli kyllä todella hieno ja vähän mä oon ylpeä, että musta noin kirjoitettiin. Täytyy varmaan tuo lehti säästää.

      Poista
  2. Toi ruoka näyttä oikein hyvältä, perushuttua sanoisin. Pirkan ruokalehden ehdin jo napata reissun jälkeen kaupasta, tämän tiedon jälkeen syöksyn illalla sen kimppuun, hieno juttu, hyvä sinä ja hyvä Nanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija :) Mun lempiruokaa on just tällaiset ihanan tavalliset, kotoisat ruoat. Onhan se välillä kiva syödä hienommin, mutta ei joka päivä.

      Poista
  3. Pakko käydä jossain K-kaupassa pöllimässä tuo lehti! Todella ihanasti tehty Nannelta. Hienoa Anu!

    VastaaPoista