18. toukokuuta 2014

Tulisen possun aika... - meksikolainen possu-linssipata ja paahdetut bataatit

Pikkumiehen nukkuessa päikkäreitä on hyvä hetki istua alas ja näpytellä jotain eilisestä ruoasta. Alunperin naudanlihaa sisältänyt liha-linssipata muuttui maukkaaksi possu-linssipadaksi, koska ajatus naudanlihasta ei vain houkutellut. Tai no jos rehellisiä ollaan, niin valikoima kaupassa oli niin onneton, että possu tuntui oleellisesti järkevämmältä vaihtoehdolta kuin ylihintaiset, surkean näköiset naudan rääppeet. Ruokaan laitoin ohuiksi siivuiksi leikattua possun uunilihaa, joka reilu tunnin hauduttuaan oli oikein suussa sulavaa. Aavistuksen lämminhenkinen pata syötiin makeiden bataattikuutioiden kera. Ei ollenkaan hassumpi ruoka. 

Jos haluat tehdä padan naudasta, käytä ruokaan noin 500g naudan paistisuikaleita ja hauduttele niitä vain vartin verran ennen linssien lisäämistä. Itse en naudanlihalla ole tätä tehnyt, mutta tuskin se ihan kamalaa on. Ruoan seuraksi tein pieniä bataattikuutioita, jotka maustoin lorauksella öljyä, ripauksella suolaa ja pippuria sekä teelusikallisella valkosipulimurskaa. Lisäksi lorautin päälle pikkutilkan hunajaa. Lopuksi kypsensin bataatit 225-asteisessa uunissa, kunnes olivat pehmeitä. Aikaa meni 20-30 minuuttia.




Meksikolainen possu-linssipata

n.700g possun uunilihaa
1 iso punasipuli
5 valkosipulinkynttä
2 pientä punaista chiliä
1rkl öljyä
suolaa
pippurisekoitusta
1tl ruokokidesokeria
1 lihaliemikuutio
(1 kanelitanko)
3dl vettä
1dl linssejä
2 palaa tummaa suklaata
0,5dl rusinoita hienonnettuna
1 ruukku oreganoa (laitoin kuivattua)

  Ota liha huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen valmistamista. Leikkaa liha muutaman millin paksuisiksi suikaleiksi. Lohko sipuli, silppua valkosipulinkynnet sekä chilit (poista siemenet halutessasi). 
  Kuumenna öljy pannussa, lisää chili- ja valkosipulisilppu sekä sipulilohkot ja anna niiden kypsyä hetken. Siirrä lautaselle odottamaan. Ruskista lihasuikaleet parissa erässä kuumalla pannulla. Pane sekä lihasuikaleet että sipuli-chiliseos pannulle, murenna päälle liemikuutio ja mausta vielä pikkuripauksella suolaa ja pippurisekoitusta. Lisää pannulle vesi, ruokokidesokeri ja kanelitanko, jos sitä käytät. Pane kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä tunnin verran. 
  Huuhdo linssit ja lisää ne sekä hienonnetut rusinat pannulle ja jatka hauduttamista vielä 10 minuuttia. Silppua oregano, sekoita osa kastikkeen joukkoon ja ripottele loput pinnalle . Kuivattu oregano käy myös.
  Tarjoa uunissa paahdettujen bataattien tai tortillojen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti