9. toukokuuta 2014

On ruma, kaunis ja rakas.... pähkinäpulla

Tämä ohje voisi lukeutua niihin "älä tee niinkuin minä teen, vaan tee ninkuin minä sanon". Yritin  kanavoida ylitsepursuavan luovuuteni (mikähän se on...) hurjan hienoihin, kierteisiin pikkupulliin, joissa maistuisi ihanasti pähkinät ja kaneli. Kuten tavallista, kaikki ei mennyt ihan putkeen... 

Vastoinkäymiset etenivät kutakuinkin näin... 

1. Ensimmäisen haasteen kohtasin kaivaessani jauhopurkkia hyllyltä, lisätäkseni jauhoja jo tehtyyn taikinaliemeen. Hetken pussia käsissä punnitessani tajusin, ettei jauhoja ollut läheskään tarpeeksi. Kauppaan en siltä seisomalta päässyt, autotta kun olen, joten täytyi ottaa muut keinot käyttöön. Pikavilkaisu toiseen kaappiin paljasti pienen kakkujauhopussin, joten se sai toimia lisänä. 

2. Taikinaan käytetty maito ei ollutkaan tarpeeksi lämmintä ja taikinan kohoamiseen meni puoli elämää, tai no puoli aamupäivää, mutta kyllähän se siitä sitten jaksoi pullistua. 

3. Seuraava virhe oli kuvitella omaavansa suuren suuret leipurintaidot, joilla saisi tehtyä kauniita, pieniä pullia, joissa vilahtelisi ruskeita, pähkinäisiä raitoja. Alku sujui ihan hyvin, mutta ensimmäisen pellillisen kohottua, tajusin, että jos ne sellaisena lyön uuniin, leviävät ne ihan täysin. Nappasin kaapista pullavuokia ja nostelin pullat niihin.

4. Ensimmäisen pellillisen paistettuani uunista löytyi hassusti joka suuntaan vinksallaan olevia pullia, joista puuttui päälle suunniteltu raesokeri ja kaneli. Kanelin kohdalla peli oli jo menetetty, mutta toiseen pellilliseen muistin sentään ripotella raesokerit päälle.

Mutta rumasta ulkoisesta olemuksestaan huolimatta hyviä nämä olivat. Pulla oli ihanan pehmeää ja kuohkeaa ja pähkinä toi ihan oman makunsa. En edes ala kertomaan miten nuo hirvitykset sain tuollaisiksi muotoiltua, joten suosittelen tekemään näistä ihan tavallisia kierrepullia tai korvapuusteja.




Pähkinäpullat

5dl maitoa
50g hiivaa
1,5dl sokeria
1tl suolaa
1-2tl kardemummaa
1 kananmuna
n.12dl vehnäjauhoja
100g voita
Täyte:
100g voita
2dl kokonaisia pekaanipähkinöitä
1dl palmusokeria
3tl vaniljasokeria
Voiteluun ja päälle:
kananmunaa
raesokeria

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ensin vatkaten, sitten käsin vaivaten. Lisää vaivaamisen loppupuolella pehmeä voi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  Taikinan kohotessa rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Sekoita joukkoon palmusokeri ja vaniljasokeri. Sekoita.
  Kaada kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa hetki. Jaa taikina kahtia ja kauli toinen pala n.30*40cm:n kokoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet pehmeästä voista ja ripottele päälle puolet pähkinäseoksesta.
  Rullaa taikina pitkältä sivulta alkaen, leikkaa muutaman sentin viipaleiksi ja nosta paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Anna pullien kohota liinalla peitettynä 20-30minuuttia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria.
  Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 8-10 minuuttia koosta riippuen. Leivo toinen puoli taikinasta samoin.

Mutta nyt minä painun pakkaamaan tavarat ja sitten suunnataan tytön kanssa kohti Tamperetta. Miehet saa jäädä pitämään tupaa pystyssä ja kissoista huolta. Kameran jätän suosista kotiin, etten saa vastustamatonta kiusausta kirjoitella reissueväistä. Tämä kun saa olla täysin bloggaus- ja kokkausvapaa viikonloppu. Nauttikaahan viikonlopusta! Palataan hellan ääreen taas ensi viikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti