20. toukokuuta 2014

Goodness gracious great meatballs of fire - lihapullat bbq-kastikkeessa

Kääpiölinnaan on viime aikoina tullut useampi uusi lukija ja vielä enemmän on kertynyt tykkääjiä Kääpiölinnan Facebook-sivulle! Oikein lämpimästi tervetuloa Kääpiölinnaan! Toivottavasti viihdytte ja toivottavasti höpinöistäni on teille jotain iloa.

Mutta sitten itse asiaan... Idea eiliseen ruokaan syntyi oikeastaan sattumalta eräällä kauppareissulla. Lidlissä oli myynnissä tölkkilihapullia bbq-kastikkeessa ja ajatus kuulosti niin hyvältä, että sitä oli päästävä testaamaan. Tässä kohtaa voin tunnustaa, että vaikken kauheasti eineksistä tai säilykkeistä ilahdukaan, niin tölkkilihapulliin mulla on suunnaton himo. En tiedä mistä se johtuu, sillä eihän ne kummoisen makuisia ole, mutta voisin oikeasti syödä niitä tölkkikaupalla. Syy miksi kyseinen tölkki jäi ostamatta oli hinta. Mun mielestä viitisen euroa olemattoman pienestä tölkistä oli hieman liikaa, etenkin kun niitä olisi täytynyt ostaa kaksin kappalein meidän lauman ruokkiakseen.

Eilen ei ollut paras mahdollinen päivä lihapullien paistamiseen tahi soosin muhittelemiseen, mutta kaikkia sääoloja uhmaten sain kuin sainkin ruoan tehtyä. Tai oikeastaan ruokaa laittaessa kiusana oli vain helle ja saunaa muistuttava keittiö, myräkkä alkoi vasta siinä vaiheessa kun sain perheen pöydän ääreen. Kun kaikki irtonainen oli pihalta pelastettu, oli aika iskeä haarukat kiinni ihanan mehukkaisiin, tulisessa kastikkeessa muhineisiin lihapulliin. Perunoiden kohdalla laiskottelin ja käytin pakastelohkoperunoita. Kastike syntyi täysin sen mukaan mitä kaapista sattui löytymään ja ihan hyvä siitä tuli. Kannattaa antaa kastikkeen kiehua hiljalleen tarpeeksi kauan, sillä maku muuttuu kastikkeen kypsyessä. Kastiketta tulee melko reilu määrä, joten siihen olisi mahtunut useampikin lihapulla. Ja luulen, että tämä voisi toimia oikein loistavasti myös nyhtöpossun kastikkeena.




Lihapullat bbq-kastikkeessa

Lihapullat:
400g naudan jauhelihaa
1,5dl vettä
0,75dl korppujauhoja
1 kananmuna
1,5tl suolaa
1tl sipulijauhetta
0,5tl mustapippuria
Paistamiseen:
öljyä
BBQ-kastike:
500g paseerattua tomaattia
1 punasipuli
4-5 valkosipulinkynttä
1rkl öljyä
1dl tummaa muscovadosokeria
2rkl tummaa siirappia
2rkl ketsuppia
2rkl HP-kastiketta
1rkl punaviinietikkaa
0,5dl vettä
0,5-1tl kuivattua chilirouhetta
1tl suolaa
0,5tl jeeraa
ripaus pippurisekoitusta
ripaus savupaprikaa
muutama tippa chipotle tabascoa
1-2rkl soijaa

  Valmista ensin kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota nitä hetki öljyssä. Lisää muut kastikkeen ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla hiljalleen poreillen 45 minuuttia. Sekoittele välillä.
  Kastikkeen kiehuessa valmista lihapullat. Mittaa vesi ja korppujauhot kulhoon ja anna niiden turvota viitisen minuuttia. Lisää muut lihapullien ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä ja paista ne tilkassa öljyä kauniin ruskeiksi.
  Jos haluat sileän kastikkeen, soseuta kastike sauvasekoittimella. Jos pienet sipulisattumat ei haittaa, niin jätä sauvasekoitin kaappiin. Nostele lihapullat valmiin kastikkeen joukkoon, kuumenna ja anna hautua vielä 10-15 minuuttia. Tarjoa lihapullat lohkoperunoiden ja raikkaan salaatin kera.

4 kommenttia:

  1. Nyt näyttää kyllä törkeän hyvältä reseptiltä, tunnustaudun lihapullafaniksi. Ei oo tullut mieleenikään tehdä niille barbequesoosia, toimii varmasti. Mun on ihan pakko tehdä tää kastike, mä luulen että uppois meidän poikiinkin tai sitten nää pullat tossa kastikkeessa sopis johonkin tapastyyliseen illanviettoonkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon kyllä melkoinen lihapullafani :) Voisin syödä niitä vaikka kuinka paljon. Siksi on parasta tehdä vaan pieni annos kerrallaan :D

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Sitä nuo kyllä oli. Loput laitoin pakkaseen ja viikonloppuna ajattelin loihtia niistä jonkinmoisia herkkupatonkeja. Viikolla ei saa herkutella ;)

      Poista